,,Meditatia aduce intelepciune, lipsa meditatiei lasa ignoranta, cunoaste bine ce te impinge in fata si ce te tine in spate’’.(Buddha)

Meditatia este practicata de catre yoghini sau budisti, si reprezinta un fenomen mental prin care iti linistesti mintea si te ajuta sa iti gasesti echilibrul interior.Meditatia este o forma de contemplare deoarece pe parcursul acesteia ne golim mintea de orice gand. Meditatia este de mai multe feluri: meditatia individuala sau de grup, meditatia ghidata, meditatia cu muzica cu mantre sau in liniste.

Pe langa faptul ca ne ajuta sa ne relaxam mintea, sa ne dezvoltam compasiunea, generozitatea, iubirea, rabdarea, iertarea, meditatia poate fi practicata oriunde, fie acasa sau in parc, si poate fi practicata de orice persoana indiferent de varsta.

Beneficiile meditatiei

Practicarea meditatiei in mod frecvent te ajuta sa te relaxezi si sa scapi de stresul acumulat pe parcursul unei zile de munca. La nivel emotional, meditatia duce la eliminarea gandurilor negative si care ne influenteaza negativ, elimina anxietatea, agitatia, depresia, starile de panica, fobiile, intareste sistemul imunitar. Atunci cand meditezi, in corp se instaleaza o stare de relaxare generala ce are efecte benefice asupra sistemului cardiovascular, astfel scade tensiunea arteriala, regleaza pulsul, previne aparitia infarctului.

Studiile au demonstrat faptul ca meditatia, intareste sistemul nervos si consolideaza legaturile dintre celulele nervoase. Astfel meditatia imbunatateste atentia, creste capacitatea de concentrare, imunatateste memoria si duce la cresterea creativitatii. De asemenea practicarea meditatiei te ajuta sa scapi de insomnie. Meditatia te ajuta sa iti energizezi corpul si iti da o stare de bine generala, deoarece atunci cand meditezi se deschid centrii energetici ai corpului, iar energia aceea pozitiva iti va oferi mai mult optimism, veselie si pofta de viata.

Meditatia este o practica excelenta daca vrei sa ai o minte si un corp sanatos, iar cateva minute de meditatie in fiecare zi este mai eficienta decat unele medicamente.

Leave a Reply