Energizantele ne ajuta atunci cand ne simtim epuizati atat fizic dar si psihic, dar cati dintre noi ne-am intrebat care sunt efectele nocive pe care le au asupra sanatatiinoastre. Din ce in ce mai multe persoane apeleaza la aceste bauturi energizante , atunci cand simt ca nu mai au energie, sau au stari de somnolenta fie nu se mai pot concentra cum trebuie. Acestea sunt periculoase pe cei care consuma in mod frecvent acest tip de bauturi, deoarece contin multe E-uri, zaharuri,arome, coloranti, cofeina, taurina dar si alte ingrediente ce difera in functie de marca.

Cofeina este un stimulent natural pe care il intalnim in cafea sau anumite ceaiuri, iar aceasta are un puternic efect energizant. Cofeina actioneaza asupra sistemului nervos, iar efectul este cel de crestere al capacitatii de concentrare si reduce temporar starea de oboseala psihica sau fizica.

Taurina este un alt ingredient frecvent utilizat in prepararea  bauturilor energizante. Taurina este un aminoacid produs de organismul uman, ce se gaseste in bila si tesutul muscular. Taurina din energizant este produsa sintetic.

Efectele nocive ale energizantelor

Cercetatorii americani au descoperit o multime de efecte nocive ale consumului de energizant, intr-un mod iresponsabil. Consumul de energizant favorizeaza aparitia bolilor de inima, datorita cantitatii ridicate de cofeina pe care o contin. Energizantul afecteaza sistemul cardiovascular, creste presiunea sangelui, duce la aparitia tahicardiei, infarct.

Bauturile energizante favorizeaza aparitia insomniei. Chiar daca acestea au capacitatea de a ne scapa de somnolenta, consumate  in mod exagerat, duc la aparitia starii de insomnie, datorita cofeinei ce o contin. Consumul exagerat de energizant poate duce la aparitia durerilor de cap, ametelilor, tremurat, agitatie chiar si deshidratare. Cofeina din bauturile energizante, duce la aparitia anemiei, deoarece cofeina inhiba absortia fierului in organism.

Chiar daca, energizantul ne ofera o stimulare temporara, comsumat des si in doze mari, duc  la aparitia starilor de nervozitate, greata, convulsii, accidente vasculare cerebrale chiar si deces, daca sunt consumate de persoane cu probleme cardiace. Adolescentii care prefera energizantele, au performante scolare slabe deoarece in urma consumului de energizant apar insomnii, tulburari de comportament dar si probleme de concentrare.

Consumul de bauturi energizante pe o perioada indelungata de timp are efecte nocive asupra ficatului si al pancreasului. Iar datorita cantitatii mare de zahar pe care o contine, energizanul este foarte periculos pentru persoanele ce sufera de diabet, deoarece creste valorile glicemiei.

 

Leave a Reply