Catina, acest fruct cu rezultate concrete asupra sanatatii care stă la baza multor medicamente care umplu rafturile farmaciilor din zilele noastre si nu numai, a fost folosit inca din vechime de catre traci, hindusi, greci, chinezi. In micul fruct, denumit si ginsengul romanesc, găsim o cantitate de 10 ori mai mare a vitaminei C in comparatie cu citricele si macesul.

Pe langa vitamina C, in fructul de catina se gasesc si alte vitamine precum: Vitamina A, B1, B2, B6, B9, E, K, P, F, precum si betacaroten, intr-un procent superior fata de cel din morcovi.

Pe langa aceste vitamine atat de necesare si folositoare organismului nostru mai regăsim si microelemente precum: Ca, Mg, Fe.

Nu-i de mirare ca din ce in ce mai multi oameni au ajuns sa o foloseasca.

Compozitia chimică bogata a catinei o recomanda ca remediu in tratarea diferitelor afecțiuni precum: boli de inima, hipertensiune arteriala, anemie, ulcer gastrointestinal, infectii.Datorita dozei ridicate de vitamina C este un bun aliat in întărirea sistemului imunitar, tinand deoparte gripa si răceala. Pentru a putea beneficia de dozele optime ale vitaminelor din fructul de catina, se recomanda consumarea fructului ca atare. S-a descoperit ca in  fructul de catina se gasesc niste membrane unidirectionale care au rolul de a pastra vitaminele din fruct. Preparatele ce necesita, fierbere sau coacere a fructului au un continut mai scazut de vitamine datorita distrugerii acestei membrane.

De asemenea consumarea fructului in stare naturală, sau amestecat cu miere pentru cei care nu pot îndura amărăciunea fructului, ajuta la tratarea episoadelor de diaree acută.

Fructele de catina sunt la mare cautare in zilele noastre, de aceea comerciantii au aparut si au umplut pietele cu fructe de catina. Se poate de asemenea culege, fiind un arbust destul de răspândit la noi in tara.

Indiferent de alegere, acest fruct merita sa existe în casele dumneavoastra.

Leave a Reply