Ce este gheata carbonica?

Gheata carbonica se mai numeste si gheata uscata, sau zapada carbonica, ea fiind o forma solia a dioxidului de carbon (CO2).

Gheata carbonica are o utilizare extrem de vasta :

 1. In domeniul comercial:

  –  Se foloseste pentru refrigerarea bauturilor,  refrigerarea alimentelor, deoarece favorizeaza inghetarea instantanee a alimentelor , dar si la fabricarea inghetatei.
  –  pentru producerea efectului de fum (gheata carbonica este introdusa in apa, astfel fumul rezultat fiind unul non toxic)
  – in indepartarea verucilor, datorita temperaturii scauze a ghetei

 1. Aplicatii stiintifice:
  – pentru reactii chimice la rece
 1. In aplicatii industriale, sablarea cu gheata carbonica.

Ce este procesul de sablare cu gheata carbonica?

Curatarea cu zapada carbonica este o metoda  non toxica prin care  particulele de gheata carbonica sunt propulsate la viteze mari pentru a impacta si a curata o suprafata. Particulele sunt accelerate de catre aerul comprimat. Peletii de gheata carbonica au o temperature de circa -79 de grade Celsius. In urma socului termic  depunerile nedorite se contracta, crapa si se desprind strat cu strat de suprafata pe care o doriti curatata.

Sablarea cu gheata carbonica reprezinta o revolutie in domeniul lucrarilor de sablare, totul datorita proprietatilor sale de curatare. Este un procedeu de curatare aprobat de catre toate institutiile sanitare, deoarece gheata carbonica este ecologica si necoroziva.

Avantajele sablarii cu gheata carbonica:

 1. Este mai rapid si mai ieftin, deoarece un utilaj se poate curate fara a-l mai demonta sau opri. Astfel productia anumitor utilaje nu este oprita.
 2. Nu zgarie suprafetele, astfel se pot curata suprafete si obiecte delicate, chiar si sticla.
 3. Este ecologica, deoarece gheata carbonica este o gheata uscata care se evapora atunci cand un material este curatat cu aceasta.
 4. Nu conduce electricitatea, astfel se pot sabla chiar si echipamente electrice (intrerupatoare, cabluri, senzori foto).
 5. Elimina necesitatea utilizarii solventilor toxici.

Aplicabilitatea operatiunii de sablare cu gheata carbonica :

 • Curatarea cladirilor si a strazilor
 • Curatarea automobilelor/ accesoriilor
 • Productia de cauciucuri
 • Turnatorii
 • Tipografii
 • Industria materialelor sintetice
 • Industria ceramica
 • Renovari
 • Industria polistirenului
 • Curatarea anumitor spatii in urma incendiilor
 • Industria alimentara si a produselor de lux

De retinut faptul ca pentru a avea parte de rezultate de o calitate superioara trebuie sa apelam intotdeauna la firme cu caracter profesional. Sablarea se face numai si numai cu aparate speciale care necesita mainile unor profesionisti adevarati. O firma care ofera astfel de servicii este Vulpea Pamatuf.

logo

Leave a Reply