Facand parte ca si piesa centrala din portul traditional ia contine diverse ornamente care sunt asezate in mod diferit fiecare dintre ele delimitand zona din care provine. Asadar, in zona Valcea intalnim ii cu o altita bogata in figuri geometrice si florale. Bentita din jurul gatului fiind lucrata cu punctul pe dos, iar incretul este lucrat cu punctul urzit pe fir. Culorile care se regasesc in acesta broderie fiind unele foarte nuantate si intercalate insumand figuri geometrice.

Manecile acestor ii le transforma in unicat, deoarece raurile sunt lucrate de la incret in jos in sens oblic, manseta iei fiind stransa si brodata la fel ca si gulerul. O singura diferenta apare in cazul iilor vechi specifice zonei si iile noi lucrate in zilele nostre in zona respectiva. Si anume: iile noi au acelasi modele, cromatica, si motive pe altita, pe cand la cele vechi, altita era diferita de restul broderilor. In zona Mehedintilor, iile erau bogate in altita, dimensiunile acesteia fiind unicat. De asemenea, culorile care se foloseau pentru altita erau doar negru si visiniu.

logo_logo-categorie

Destul de sobru, insa diversitatea motivelor o transforma intr-o ie vie si mandra de purtat. Gorjul trateaza ia cu mare respect, brodand-o cu fire de aur sau argint, fir de matase si chiar paiete. Ceea ce pare mai mult o impopotonare a iei asa cum majoritatea o stiu, face insa din ia specifica Gorjului o adevarata opera de arta, lucratura fiind una meticulosa pentru broderii folosindu-se puncte foarte vechi precum: lantisorul, punctul urzit pe fir, lucrat pe dos, aceste puncte avand o vechime remarcabila.

In zona Doljului, intalnim iile cu o croiala clasica, cu altita, incretita la gat. Broderia este una destul de delicata culorile fiind alese cu grija. Materialul folosit pentru confectionarea acestor ii fiind bumbacul.Pe site-ul iiana.ro gasiti modele de ii confectionate dupa cele mai vechi modele de broderie, cu o cromatica a culorilor bine aleasa si specifica zonelor. Este locul perfect atunci cand sunteti in cautarea unui cadou sau cand doriti sa va oferiti un rasfat.

Leave a Reply