Cei pasionati de agricultura incearca sa aiba tot felul de arbori si arbusti, tot felul se soiuri de plante, rase bune de animale si asa mai departe.

Astazi insa ne vom opri putin asupra celor care planteaza arbusti fructiferi, mai exact vom vorbi despre culturile de zmeura.

Vom incepe cu plantarea zmeurei. Arbustii de zmeura se planteaza in doua perioade a anului. Poti planta fie toamna, dupa ce a cazut prima bruma, fie primavara, in lunile martie-aprilie. Arbustii trebuie sa fie sanatosi si indicat ar fi sa ii comanzi de la magazinele specializate, cum ar fi pestre.ro.

Arbustii de zmeura se planteaza in gropi adanci, de 60 de cm si late de 40 cm. Pamantul de pe fundul gropii trebuie sa fie foarte bine afanat, daca vrei ca zmeurei sa-i mearga bine. E indicat ca distanta dinte randuri sa fie de 2-3 metri, iar cea de pe randuri sa fie de 0.60-1 metru. Zmeura se extinde mult, fapt pentru care e nevoie de aceasta distanta.

Zmeura nu este o planta pretentioasa, insa, daca nu ploua in saptamana in care ai plantat-o, indicat ar fi sa uzi butasii plantati. Se recomanda 3-4 litri/butas.

Din nefericire, zmeura nu scapa de daunatori, la fel ca orice alta planta. In cazul in care creste buruian, il poti smulge sau daca e o cultura mai mare, poti da cu ierbicid, insa cu atentie sa nu atingi planta. Totodata, pe langa buruian, culturile de zmeura pot fi afectate de tot felul de boli si daunatori. Pentru a scapa de boli si daunatori, ai nevoie de o serie de produse pe care le gasesti in comert, produse special destinate culturilor de zmeura.

Zmeura are nevoie si de ingrasaminte pentru a avea recolta dorita. Aici ai doua variante. Prima ar fi aceea de a folosi ingrasaminte din comert, iar a doua ar fi aceea de a folosi ingrasaminte naturale, precum mranita. Cei care vor o cultura cat mai bio, opteaza pentru a doua varianta.

In cazul in care de la an la an vrei sa-ti inmultesti cultura de zmeura cu proprii lastari, ceea ce trebuie sa faci este sa astepti toamna. Dupa ce ai strans fructele si frunzele de zmeura, trebuie sa tai lastari de 30 de cm. Ce faci cu ei? Ii plantezi in pamant la o adancime de aproximativ 20 cm. Astfel vei reusi sa-ti inmultesti productia cu propriile plante de zmeura din gradina.

Zmeura este absolut delicioasa si benefica pentru sanatate (intareste sistemul imunitar, ajuta la sanatatea ochilor, previne afectiunile urinare, ajuta la arderea grasimilor, etc.).  Din ea se pot face tot felul de compoturi si dulceturi, poate fi folosita la prajituri, dar si la tratamentele naturiste. Mirosul si gustul zmeurei sunt absolut minunate, fapt pentru care orice persoana care locuieste la curte si are posibilitatea, ar trebui sa aiba o mica cultura de zmeura.

Daca ai experienta in cultura de zmeura si stii o serie de secrete care pot fi impartasite, asteptam opiniile tale in sectiunea de comentarii.

Leave a Reply