Fructele de mare sunt consumate in toate lumea. Ele reprezinta aproximativ 15% din proteina consumata global; peste un miliard de oameni se bazeaza pe fructele de mare ca sursa primara de proteina.  Numele de fructe de mare in limba romana, a fost imprumutat din limba franceza unde exista sub denumirea de  fruits de mer. Tehnic, aceste produse ale oceanului si ale marii nu sunt fructe in sensul traditional, un fruct este o parte a unei plante cu flori, produsul unei plante cu flori, cred ca putem fi cu totii de acord ca pe fundul oceanului nu o sa gasim multe plante cu flori.

Traditional, tarile cu consumul cel mai mare de fructe de mare erau cele apropiate de ocean sau de mare, tari pentru care fructele de mare nu erau doar o delicatesa ci o necesitate. Astazi. desi consumul de fructe de mare s-a raspandit, tarile cu cel mai mare consum de fructe de mare per capita sunt Japonia, Islanda si Portugalia. La noi in tara consumul de fructe de mare este mai redus, ele fiind categorisite de majoritatea dintre noi ca produse speciale, exotice, pe care le consumam ocazional sau le incercam odata si care de regula nu fac parte din dieta noastra zilnica. Ar trebui sa schimbam acest lucru deoarece fructele de mare pe langa faptul ca sunt delicioase, au un timp de gatire scurt si contin in acelasi timp un numar mare de proteine, vitamine si uleiuri necesare corpului. In Cluj Napoca gasesti fructe de mare la Selgros.

frPentru noi, cele mai la indemana sunt fructele de mare congelate sau cele puse pe un pat de gheata. Fructele de mare congelate pot fi pastrate perioade lungi de timp, saptamani sau chiar luni, insa decongelarea trebuie sa se faca lent, in frigider, intre 12-24 de ore. Dupa cum am spus, fructele de mare se gatesc foarte rapid, in cateva minute, un timp de gatire prea mare le face carnea tare si cauciucoasa. In categoria fructelor de mare intra mai multe daruri ale oceanului, si culmea nici unul din ele nu seamana cu ceva ce noi am numi fructe. Astfel avem crustacee, adica creveti, crab si homar, moluste, aici avem scoici, midii, stridii, caracatita, sepie, melci si calmar.

Mai departe, cele pe care eu le consider cel mai departe de ideea de fructe, icrele, aici intra caviarul, ikura si kazunoko si alte tipuri. In ultimul caz avem echinodermele, castravetele de mare (aproape un fruct) si ariciul de mare. Poate ca ele nu sunt fructe in adevaratul sens al cuvantului, insa asta nu inseamna ca nu sunt gustoase. Asadar, adauga un “fruct” de mare in dieta ta zilnica pentru beneficiul tau si al organismului tau. Pentru diferite retete cu fructe de mare acceseaza urmatorul link!

 

Selgros Cluj Napoca

Produse alimentare si nealimentare

Calea Someseni nr.8 Cluj Napoca,400388 , RO

Tel: 0264 503 000

 

Fax 0264 503 199

 

Leave a Reply