In cazul in care simti dureri in piept, in mana stanga sau in spate este posibil sa-ti fie afectate vasele ce iriga muschiul inimii. Pentru a vedea daca e sau nu asa, trebuie sa faci un EKG de efort. Acest test de efort este o procedura relativ simpla. Medicul, cu ajutorul unui aparat inregistreaza electrocardiograma si masoara tensiunea. In acest timp, pacientul trebuie sa faca efort, un efort controlat si dozat de catre medic (trebuie sa mearga pe o banda de alergat).

Testul de efort cardiologie se face in diverse situatii. Printre cele mai des intalnite situatii se numara: stabilirea severitatii unei boli cardiovasculare, urmarirea starii de sanatate a pacientilor cu afectiuni cardiovasculare, sau diagnostcul si stratificarea riscului in cazul pacientilor care sufera de cardiopatie ischemica.

EKG-ul de efort nu este recomandat in cazul tuturor pacientilor. Daca de exemplu pacientii sufera de afectiuni cardiace severe, nu este indicata o astfel de procedura. EKG-ul de efort nu poate fi facut de persoanele care sufera de: dizabilitati fizice, senzoriale sau mentale, infarct miocardic acut, miocardita, stenoza aortica stransa, si multe alte boli pe care medicii ti le vor spune.

Daca tocmai ai fost programat/a la o astfel de investigatie, trebuie sa tii minte de o serie de aspecte.  Este recomandat sa te imbraci lejer, dar sa ai si o pereche de incaltaminte comoda. De ce? Pentru ca e posibil ca la un moment dat sa trebuiasca sa mergi pe banda intr-un ritm mai alert. Daca tocmai ai avut o viroza, o raceala sau alte boli de acest fel, trebuie sa astepti 2-3 saptamani pana cand poti face EKG-ul de efort. Totodata, trebuie sa eviti sa mananci cu cel putin 3 ore inainte de aceasta investigatie. In ziua in care esti programat/a la testul de efort, nu trebuie sa consumi bauturi care contin cafeina sau bauturi energizante. Si fumatul trebuie evitat, insa nu pe parcursul intregii zile, ci cu 2 ore inainte.

Vei primi insa toate informatiile care te intereseaza de la medicul la care vei fi programat/a pentru o astfel de investigatie.

Nimanui nu-i place sa aiba simptome care indica o afectiune cardiaca. Daca astfel de boli te ingrijoreaza si vrei sa le eviti, mergi la medic din timp, deoarece un control facut la timp poate ajuta la tratarea rapida a unei boli care se afla la debut.

Alege chiar acum clinica cea mai potrivita pentru tine.

 

Leave a Reply