Sunt o babă comunistă!
Dan Lungu

                De multe ori ni se întâmplă să ne amintim cu drag o anumită perioadă a vieții noastre. Depănăm cu multă melancolie amintiri din tinerețe, copilărie sau amintiri legate de anumite evenimente ce ne-au marcat existența.

Cartea noastră o are ca principală protagonistă pe Emilia, o pensionară ce este nevoită să trăiască într-o Românie postcomunistă, ea ducând dorul perioadei de dinainte de revoluție. Deoarece întreaga tinerețe i-a fost marcată de comunism, Emilia asociază regimul cu o perioadă de glorie a vieții sale, amintindu-și cu drag și ducând dorul acelei perioade, și implicit, a acelui regim, ea fiind ferm convinsă că toți prietenii săi din tinerețe sunt de aceeași părere cu ea.

În urma unei discuții cu fiica sa, care încearcă zadarnic să o convingă contrar, Emilia începe să își pună tot mai multe întrebări legate de perioada pe care ea o considera ca fiind anii săi de glorie. Nu mică îi este mirarea Emiliei când descoperă că amintirile sale nu coincid cu cele ale foștilor ei tovarăși….

Sunt o babă comunistă evidențiază contrastul dintre vechi și nou, folosindu-se de elemente din realitate, nelipsindu-i însă doza de umor.

Leave a Reply