În urma experiențelor trăite în India, Mircea Eliade a dezvoltat o pasiune pentru practicile oculte, iar tehnicile mistico-magine pot fi regăsite în proza sa. Una dintre povestirile unde el apelează la aceste tehnici este Secretul doctorului Honigberger, care din câte am auzit, ar avea și câteva elemente inspirate din realitate.

Totul începe când doctorul Zerlendi, un medic bucureștean, decide să scrie biografia doctorului Honigberger. În timp ce aduna informații, acesta descoperă că doctorul avea preocupări ocultiste. Zerlendi cercetează amânunțit acest aspect, experimentând chiar pe propria sa piele practicile doctorului Honigberger, cum ar fi yoga.

Absorbit de noua sa descoperire, el neglijează biografia doctorului Honigberger, iar într-o bună zi, Zerlendi dispare fără urmă. Din dorința de a nu lăsa neterminată munca soțului său, doamna Zerlendi îi scrie naratorului nostru o scrisoare, prin care îi solicită ajutorul.

Naratorul nostru pare că a găsit în caietul doctorului câteva informații utile, informații care au fost notate la două zile după dispariție. Când dorește însă să i le comunice doamnei Zerlendi, ceva straniu se întâmplă, trimițându-ne pe noi cu gândul la un salt în timp…

Acțiunea este presărată cu suspans și mister, detaliu ce te ține cu sufletul la gură.

Nu o recomand persoanelor ce nu se mulțumesc cu un final ambigu.

Leave a Reply