Honore de Balzac este cunoscut pentru stilul său de a scrie, stil ce abundă în detalii, descrierea fiind principalul mod de expunere. Nu face abatere de la acest stil nici atunci când scrie microromanul Secretele prințesei de Cadignan.

Eroina noastră, prințesa de Cadignan, pe numele ei Maufrigneuse Diane d’Uxelles, este un personaj ce creionează o femeie puternică, ce își dorește  însă să  evadeze din realitate, sau cel puțin să o mai îndulcească.

Datorită faptului că soțul său îi acorda libertate conjugală, Diane își folosește în voie atuurile pentru a cuceri barbați înstăriți. Ajunsă la vârsta de 40 de ani, ea refuză să accepte faptul că îmbătrânește, dorindu-și să se reîndrăgostească.

Ea îl atrage în mrajele sale pe tânărul D’Arthez, pe care încearcă să îl convingă de inocența sa. Acesta însă aude fel și fel de povești despre aventurile prințesei, povești despre care ea susține că sunt calomnii.

Mai mult decât tehnicile de convingere ale prințesei, ma impresionat felul prin care tânărul D’Arthez a reacționat la spusele celor din jur cu privire la femeia iubită.

Leave a Reply