Mătănii

Anna Ahmatova

Deși poeziile fac parte din volume diferite și etape diferite din viața scriitoarei, toate par a păstra același ton.

Cartea îți permite să guști puțin din fiecare volum și este un bun început în cazul în care nu ai mai întâlnit această scriitoare.

Știu că în mod normal când vine vorba de recenzia unui volum de poezii nu sunt prea multe de zis, însă această carte va face o excepție. Contrar așteptărilor, nu vă voi vorbi de valoarea artistică a versurilor, nu voi analiza metafore și nici nu voi interpreta semnificația poeziilor.

Ce face această carte diferită de alte volumuri de versuri este că ea reprezintă de fapt o mică bibliografiei a scriitoarei de origine rusă.

În deschidere găsim date biobibliografice despre Anna Ahmatova, despre viața ei, cariera ei și operele sale.  Ulterior ne putem delecta cu poezii reprezentative pentru diferite etape din viața ei. Astfel, cartea conține atât poezii publicate în volumele scrise de ea, cât și poezii scrise în perioada în care ea a fost interzisă și care au fost ținute departe de ochii publicului.

Operele sunt structurate cronologic, astfel putem observa evoluția Annei Ahmatova de-a lungul timpului, dar și impactul pe care experiențele și trăirile sale l-au avut asupra poeziilor scrise de ea.

În încheiere, se revine la viața personală a scriitoarei, prezentându-ni-se imagini așezate de asemenea în ordine cronologică. Pozele o ilustrează pe scriitoare alături de familia sa și cei apropiați ei.

 

Leave a Reply