Deși ne este dat să aflăm finalul cărții încă din primele pagini (se începe cu deznodământul), acest lucru nu ne face să ne pierdem interesul, atenția fiindu-ne captată până la ultima pagină.

Invitație la vals ne dezvăluie povestea de dragoste dintre Tudor, un tânăr foarte orgolios care era obișnuit ca femeile să îi cedeze cu ușurință, și Mihaela, o studentă la Litere pentru care Tudor constituie prima sa dragoste.

Mihaela îi captează atenția lui Tudor atunci când devin vecini. El, nemaiamintindu-și faptul că s-au mai cunoscut înainte la o petrecere, încearcă să o cucereasca. Aceasta însă îl ignoră și nu pare impresionată de avansurile lui, acest lucru reușind să îl intrige și mai mult pe Tudor, ba chiar să îl determine să se îndrăgostească de ea.

Cei doi trăiesc o frumoasă poveste de dragoste, care se transformă ulterior din păcate într-o luptă de orgolii. Această luptă duce într-un final la sinuciderea Mihaelei, urmată de cea a lui Tudor…

Cei ce pun mai mult preț pe acțiunea sau pe scopul moralizator al unei cărți decât pe valoarea artistică, vor risca să fie dezamăgiți.

Din punct de vedere al figurilor de stil folosite, autorul construiește câteva expresii memorabile.

Leave a Reply