Hoțul de cărți

de Markus Zusak

Iubesc atunci când o carte reușește să împletească armonios realitate cu ficțiunea. E plăcut să rătăcești ore întregi departe de realitate, pășind pe un tărâm de basm ce reprezintă un refugiu, o evadare din cotidian, însă e de preferat totuși să păstrezi legătura cu solul chiar și atunci când plutești printre nori.

Hoțul de cărți este  exemplul ideal de carte ce utilizează realitățile crude ale secolului XX, plasându-le într-o poveste emoționantă. În centrul unui război, printre bombe și naziști, o descoperim pe Liesel, o iubitoare de cărți ce își ascumă riscuri mari pentru a-și putea alimenta setea de lectură.

Personajele bine conturate te vor face pe loc să le îndrăgești, fie că vorbim de firava dar în același timp curajoasa Liesel, sau despre tatăl său adoptiv Hans, care este un om curajos în pofida aparențelor.

Lăsând la o parte firul narativ, care din punctul meu de vedere, este foarte captivant și fascinant, Hoțul de cărți  reprezintă o lecție de viață, oferită de un ”profesor” atipic, de care majoritatea oamenilor se tem, dar pe care toți îl întâlnim la un moment dat.

Leave a Reply