Amantul doamnei Chatterley

H. Lawrence

Când auzi despre o carte că a fost interzisă în SUA, Marea Britanie și Australia, nu are cum să nu te intrige și să te facă să te întrebi „Oare despre ce este vorba?”. Din fericire, în ziua de azi nu mai este interzisă, așa că ne putem satisface această curiozitate.

Doamna Chatterly era  o tânără femeie măritată cu un aristocrat rămas paralizat după război. Datorită problemelor de sănătate ale bărbatului, relația dintre cei doi este una platonică, el satisfăcând-o doar intelectual. Doamna Chatterly era admirată printre cunoscuți pentru grija pe care i-o poartă soțului său și pntru loialitatea sa față de acesta.

Toată această armonie dintre cei doi se zdruncină atunci când doamna se îndrăgostește de Olliver Mellors, un angajat al soțului său, începând o relație extraconjugală. Această decizie a sa duce într-un final la divorțul celor doi. Faptul că Oliver era un simplu pădurar iar doamna Chatterly făcea parte din pătura burgheză complică lucrurile între cei doi..

Însă nu doar protagoniștii romanului au avut de suferit. D. H. Lawrence a fost aspru criticat și tras la răspundere pentru îndrăzneala sa de a pune la îndoială bunele moravuri ale femeilor din familiile burgheze.

Leave a Reply