Romantismul apare initial în Germania și în Anglia, fiind contemporan Clasicismului, fiind considerat ca o replica la adresa acestuia. S-a extins mai apoi în literature engleză, franceză și rusă, dar a ajuns și în literatura românească.

Tema principală a Romantismului este libertatea de exprimare a sentimentelor și promova exteriorizarea trăirilor interioare.  Ca și caracteristici principale, putem observa nota personală dată creațiilor care sunt foarte subiective, faptul că eul liric este mereu present și își exprimă liber sentimentele.

Sentimentul predominant este sensibilitatea, fie că vorbim de dragoste, viață, moarte sau libertate. Este folosit un limbaj ales, extreme de îngrijit, în opere fiind prezente personaje ce fac parte dintr-o altă lume și aspiră spre ideal.

Printre reprezentanți se numără Heinrich Heine, Frații Grimm, Surorile Brontë, Alexandre Dumas, Stendhal și Victor Hugo.

În România, scriitori pașoptiști precum Ion Heliade Rădulescu, Vasile Alecsandri, Costache Negruzzi și Alecu Russo sunt adepți ai Romantismului. Romantismul românesc ajunge la apogeu prin operele lui Mihai Eminescu, el fiind considerat un geniu.

Leave a Reply