Modernismul a apărut în secolul XX ca reacție împotriva motivelor istorice și a tradiționalismului. Moderniștii au avut ca scop crearea unei altfel de artă, care să se desprindă de ideile tradiționaliste. Astfel, Romantismul este considerată prima latură a Modernismului.

În România, Modernismul a fost inițiat de Eugen Lovinescu. Modernismul avea ca obiectiv evoluția literaturii și modernizarea ei. De asemenea, avea ca obiectiv modernizarea și încurajarea tinerilor scriitori care se aflau la început de drum.

Ca și trăsături putem observa apariția romanului obiectiv și a analizei psihologice, apariția tipului intelectual ca și personaj în operele literare, apare estetica urâtului, metaforele ieșite din comun și ambiguitatea. De asemenea, apare simbolul și versul alb. O schimbare se observă și în atitudinea poeților, care sunt indiferenți la reacția publicului comun, omului mediocre.

Printre reprezentanți se numără Liviu Rebreanu, Ion Barbu, Camil Petrescu, Hortensia Papadat-Bengescu, Tudor Vianu, Ilarie Voronca, George Calinescu, Vladimir Streinu Marcel ProustVirginia Woolf, Franz Kafka James Joyce.

Acest curent și-a făcut însă simțită prezența atât în rândul prozatorilor, cât și al poeților. Ion Barbu, Lucian Blaga, Tudor Arghezi, Edgar Allan Poe, Charles Baudelaire și Arthur Rimbaud sunt doar câțiva dintre poeții moderniști.

Leave a Reply