Așa cum era de așteptat, după apariția Naturalismului, reacțiile nu au întârziat să apară. Părerile au fost împărțite, iar unele persoane au etichetat Naturalismul ca fiind extreme de inestetic și exagerat. Nu a durat mult până când un nou curent a luat naștere, ca reacție împotriva Naturalismului. Acest curent poartă numele de Impresionism.

Impresionismul avea ca și caracteristică principală cultivarea unui sistem estetic bazat pe impresie, punând accent pe detaliu. Datorită exprimării subiective și ambigue, Impresionismul este adesea confundat cu Simbolismul. De fapt, în Franța, Impresionismul chiar ia forma Simbolismului.

Impresionismul îl întâlnim în mare parte în poezia lirică, proza scurtă și textele dramatice dintr-un singur act.  În toate operele întâlnim un mod de exprimare subiectiv, aceasta fiind considerată o caracteristică principală a Impresionismului.

Dintre reprezentanti fac parte Arthur Schnitzler,Hugo von Hofmannsthal, Rainer Maria Rilke. Impresionismul și-a lăsat mai mult amprenta asupra muzicii și artei, tocmai de aceea nu există mari influențe impresioniste asupra literaturii.

Leave a Reply