Deși de obicei când auzim termenul de baroc gândul ne poartă la pictură, sculptură și biserici, acest curent nu a marcat doar artele plastice, ci și literatura.

Barocul avea ca temă principală dorința de a trezi imaginația cititorului, punând mai mult accent pe aspect decât pe conținut.  La fel cum în artă curentul se remarca prin creații impresionante și impunătoare, așa și în literatură sunt construite metafore care mai de care mai elegante și lucrate cu multă migală.

În centrul operelor reprezentative putem observa ca subiect principal Omul și multe filozofări pe diferite teme, nefiind însă neglijată estetica, metafora și alegoria fiind prezente, având ca scop stârnirea admirației.

Deși Barocul a fost considerat ca o ruptură totală față de Renaștere, în operele caracteristice lui încă se mai găsesc elemente specifice Renașterii, cum ar fi transformările prin care trece omul și suferințele sale.  O schimbare importantă adusă de perioada Barocului în Italia o constituie înlocuirea limbii latine cu cea italiană.

Leave a Reply